Are Traasdahl: Helt på eller helt av

Are Traasdahl tok med seg kloke ord fra fotballtrener Nils Arne Eggen og dro til USA med en idè i lomma. Selskapet hans Tapad er kåret av Forbes som det 12. mest suksessrike i USA. Her deler han sine arbeidsvaner.

– Jeg vil at folk skal få brukt egenskapene sine fullt ut, at de verdsetter verdien i teamarbeid, men samtidig ikke er redde for å takle problemer på egenhånd. Min rolle er å sørge for at de har verktøyene for å lykkes; ressurser, oppbacking, hva som helst. Alle i  teamet hos oss har en sterk følelse av eierskap, sier han.

Teknologiselskapet Tapad gjør det enklere for selskaper og mediebyråer å få ut informasjon på flere plattformer samtidig. Are Traasdahl har tidligere uttalt at han i oppstarten av Tapad var på 3000 møter og fikk like mange avslag, men driven var der fortsatt. Hvordan er det mulig?

– Den største tabben du kan gjøre er å gi opp for tidlig. Hvis du tror på ideen, på teamet og på deg selv, stå i det. Utvikle skikkelig tykk hud så du tåler å høre «nei» og steng ute stemmer som forteller deg at du skal gi opp. Du vil møte nok av avslag og nei-mennesker, og det vil bli dager der du er fristet… du er trøtt og har ikke sett familien din på lenge. Men for å få suksess må du tro at å gi opp ikke engang er en mulighet.

Han var 15 år da Nils Arne Eggen dyttet ham til å ta kapteinrollen på laget hjemme i Orkanger. Hans «godfoten-prinsipp» om at det du er god på skal du fremme, øve og øve på har satt seg fast gründeren.

– Prinsippene til Nils Arne Eggen, spesielt rundt teamarbeid og det å la folk få utnytte sine evner til det fulle har hatt en sterk påvirkning på meg. Det er noe jeg har brukt i begge selskapene jeg har startet, først Thumbplay og nå Tapad, og jeg mener de er en viktig årsak til vår suksess. Når folk støtter hverandre og på samme tid opplever å lykkes som individer, er det ingen grenser for hva som kan oppnås.

Foruten knallhard jobbing, særlig i starten da han la seg midt på natten og sov med klærne på før han dro tilbake på jobb – takker han oppveksten i Orkanger for suksessen. Den ga ham ryggraden han trengte.

– Jeg gir foreldrene mine mye kreditt. De har alltid vært veldig åpne og oppmuntrende – alt jeg trodde jeg kunne få til trodde de også på. De ga meg rom til å prøve og feile, eller prøve og lykkes. Det gjorde meg ganske uredd og ga meg et solid fundament.

For Are Traasdahl er absolutt ingen dager like. Men de har alle noe til felles.

– Jeg står opp veldig tidlig, så jeg får en en head start på dagen og får sjekket alle eposter som tikket inn i løpet av møtene dagen før. En annen viktig ting er å være hundre prosent fokusert og til stede i møtene.

Jeg multitasker ikke når jeg er i møter – ikke bare fordi det er frekt, men også fordi du lett kan gå glipp av viktige poenger. Dårlig fokus kan koste deg tid og energi fordi du ender med å måtte snu og begynne på nytt. Men når jeg venter – på en flyplass eller i en kø og når jeg ser på TV, multitasker jeg som en gal. Mobilen og macen, alt er i gang og gjerne samtidig. Jeg tillater meg ikke å sløse bort tid.

Til tross for suksess betyr familien mest. Mangemillionæren er gift med norske Siri Traasdahl og de har to barn på to og fem. Are Traasdahl pendler mellom familien i Miami og kontoret i New York. Han jobber lange dager fra 07.00 – 23.00 mandag til onsdag. Hver onsdag kveld flyr han hjem og er fulltidspappa frem til søndag. Da skrur han helt av. Morgenen på kontoret i uka begynner alltid med et lite familiemøte.

– Jeg starter hver dag med å snakke med kona mi og barna mine – enten via Skype eller Facetime. Det minner meg på hver dag hva som er det aller viktigste i livet. De er en morsom gjeng, så det er en fin måte å sette rammen for en travel dag.

– Hva leter du etter når du skal finne riktige folk for din organisasjon?

– Jeg ser etter folk som har hatt suksess tidligere, særlig med teamarbeid. Folk som sier mye «vi» i stedet for «jeg». Selvfølgelig er det vanskelig i et intervju fordi folk er naturlig nok nærmest tvunget til å bruke førsteperson, men hvis du lytter nøye kommer det tydelig frem hvem som har en sunn grad av ydmykhet og hvem som har et for stort ego. Jeg er tiltrukket av folk med en sterk arbeidsmoral. Dette er ekstremt viktig for en start-up; folk som er smarte og innovative, og jeg setter alltid pris på god humoristisk sans. Vi tilbringer mye tid sammen og da hjelper det at vi genuint liker hverandre.

– Hva er det suksessrike ledere gjør riktig?

– Lederne jeg beundrer mest er svært lidenskapelige om produktet eller tjenesten selskapet deres tilbyr, og de er akkurat like lidenskapelig opptatt av evnen til å lede et team frem til suksess. De bringer mye energi og fokus inn i jobben og de vet hvordan de skal bygge gode støttesystemer av rådgivere, investorer, advokater, hva som trengs: Og de vil gjøre det lenge før de trenger å spør om hjelp, aldri ut ifra desperasjon.

 

Are Traasdahl er utdannet sivilingeniør ved NTH (nå NTNU).

Han startet først selskapet Thumbplay som ble verdsatt til to milliarder kroner. Da han solgte seg ut satt han igjen med ti milloner. Selskapet hans Tapad ble kåret av Forbes som USAs 12. mest suksessrike. Selskapet har over hundre ansatte.

I fjor ble Traashdahl kåret til «Årets entreprenør » og til en av magasinet Business Insider’s “Most Important People in Mobile Advertising.”

 

Saken har vært publisert på bertrand.no