– Jeg er en stor optimist

AndersHaakon_Bertrand-1024x683Han vil skape, utvikle og forbedre. Anders H. Lier er sjef for 275 ansatte i software-selskapet Enoro, og mener vi alle har ansvar for å gjøre en forskjell i verden. Blant annet jobber han med Naandi, som har utdannet tusenvis av indiske jenter.

– For meg er det viktig å ha en klar visjon som er stor og nesten uoppnåelig sånn at vi virkelig kan gjøre et kvantesprang. Visjonen må ikke være wishy-washy men klar, målbar og noe som vi faktisk kan oppnå, sier Lier om lederrollen.

Han vokste opp i Fredrikstad som en av fire sønner, moren var lærer og faren ledet Moss Glassverk.

– Foreldrene mine lærte meg betydningen av å yte før man krever, sier han.

Samfunnsansvaret og engasjementet hans kommer også hjemmefra og har fulgt ham siden.

– Vi snakker i dag om bedriftens samfunnsansvar. Men for meg går det lengre enn det. Det handler om et personlig samfunnsansvar. Har man ressursene og mulighetene, så har man et ansvar. Jeg er ekstremt privilegert som får møte mange inspirerende mennesker verden over fra energibransjen og andre bransjer. Manoj Kumar, som leder Naandi Foundation i India og styreleder Anand Mahindra er utrolig inspirerende. Det som gjenkjenner personer jeg blir inspirert av er at de utfordrer dagens samfunn og stiller gode spørsmål, sier Lier.

Jobber for jentene
Gjennom Naandi Foundation har han bidratt til at over hundre tusen indiske jenter har fått utdanning. Organisasjonen gir støtte til 5 millioner fattige, vanskeligstilte indiere hver dag. Han er også styreleder i Seema, et sosialt entreprenør-selskap som jobber for økt mangfold i arbeidslivet og jobber med å skaffe relevante jobber for kvinner med flerkulturell bakgrunn her i Norge. Han har jobbet mye rundt omkring i verden og blitt mektig provosert av å se at jenter blir diskriminert.

– Det er en urett vi ikke kan akseptere. Jenter har samme potensial i livet og blir holdt tilbake av gamle dogmer og konservative tankesett. Men jeg er en stor fremtidsoptimist. Jeg tenker at vi blir stadig mer opplyste, får mer kunnskap og ny teknologi. Jeg tror vi går mot en verden som er mindre diskriminerende og mer bærekraftig. Vi må forvalte ressursene våre bedre, finne smarte energiløsninger, mer effektiv og alternativ energi, sier han engasjert og har klart å svippe over til et annet av sine fanesaker; miljø og energibruk.

Som om ikke dagene var fylt opp fra før, leder han Innovation Forum Norway.

– Som nasjon må vi forandre og utvikle oss for framtiden. Vi må drive med innovasjon i langt større grad enn i dag. Vi i Norge er ekstremt privilegerte og har derfor et særskilt ansvar.

– Men vi gidder ikke?

– Joda! Jeg ser en bølge av mennesker som ønsker å bidra til en bedre verden i større grad. Den oppvoksende generasjonen er mer bevisst. Jeg har hatt gleden av å jobbe med ungdom og studenter mange steder i verden og de er langt mer samfunnsbevisste enn min generasjon.

Må fylle gapet
Han har hatt jobben som konsernsjef for Enoro siden 1. januar i år, og kom da fra teknologiselskapet Itera. Med en nordisk base og internasjonale vekststrategier er mulighetene store for det norske selskapet, som fokuserer på energieffektivisering av strømforbruk og produksjon.

Lier mener det farligste for en leder er å ha så luftige visjoner at veien dit blir bestående av juv som få klarer å forsere. I stedet faller den ene etter de andre av på turen til målet.
– Du må passe på å fylle gapet mellom visjon og utførelse. Sikre at du har et lag som har forstått hvor vi skal, at vi utarbeider retningen sammen og er enige om retningen underveis. Jeg tror det er kjempeskummelt om lederen løper først hele tiden, da får man ikke gjennomslagskraft, sier han.

– Det viktige for meg er å se menneskene, snakke med dem og gi dem rom til å ta beslutninger. Jeg mener det er bra å dytte beslutningsmyndigheten så langt ut og så langt nær kunden som mulig. Jeg tror jeg er en autentisk leder, jeg er glad i mennesker og har tro på at folk tar ansvar når de får muligheten.

Lier opplever det som krevende å være tilstrekkelig tilstede i organisasjonen. – Vi har usedvanlig mange dyktige mennesker hos oss, og mange har kompetanse til å sette retning. I praksis kommuniserer vi til alle ansatte med ukentlige brev, ulike typer allmøter og ledermøter. Vi må innovere og utvikle oss sammen med markedet og kundene, fordi det er kundens prioriteter som driver hva vi skal jobbe med, sier han.

Sykler til Paris
Anders H. Lier er en travel mann. Og uten gode vaner duger han ikke.

– Jeg står tidlig opp og begynner å jobbe 06.30 hver morgen. Jeg tror på at skal du ha suksess så må man jobbe og stå på, ingenting kommer gratis. Men jeg må ha livsbalanse, så jeg må jobbe smart. Hvis du bare jobber hardt vil det ikke gå bra.

Det betyr at han rasker på og er hjemme til middag sånn i 17-tiden hver dag. Men han reiser endel i jobben. Tapt tid med familien tas igjen på skikkelige ferier.

– Kona mi Hege, Jenny (18), Simen (16) og jeg er flinke til å bruke tid sammen. Vi er blant annet mye på fjellet og står på ski. Hege og jeg har vært kjærester siden russetiden – som er blitt 27 år! Uten hennes støtte kunne jeg ikke gjort alle de her tingene. Hege er daglig leder i en barnehage som er en av samfunnets aller viktigste jobber hvor vår neste generasjon lærer verdier, ansvar og være gode medmennesker.

Sofa og TV har måttet vike fra Anders Liers hverdag. Han foretrekker livet in the fast lane, særlig på sykkelsetet. I sommer skal han sykle fra Oslo til Paris – 140 raske mil. De er et lag som skal samle inn penger til barnekreftsaken.

– Det er en fantastisk ting! Utbryter han glad.

– Jeg får sykle, som jeg elsker, og samle inn penger til en viktig sak.

Er det ingenting annet enn fjernsynet som må lide for at denne mannen skal rekke alt?

– De som sier at de ikke har tid til familie fordi de skal prioritere karriere; det tror jeg ikke noe på. Familien min er aller viktigst, uten tvil. Jeg er ingen supermann, jeg er bare veldig entusiastisk for de tingene jeg liker.

Anders H. Lier
46 år
Gift med Hege
Har barna Jenny (18) og Simen (16)